Beschrijving

Aan de Piazza San Sebastiano te Pollone, Piemonte, staat een hoog opgetrokken boerenwoning uit de 18e eeuw. Het complex bestaat uit een representatief gebouw aan het pleintje, schuin naast de kerk, een erachter gelegen gebouw waar het boerenbedrijf plaats vond, en – los daarvan – een rustico, de oude stal. Het geheel is 9 meter breed en 45 meter diep. De drie delen van het huis zijn recentelijk verbouwd, waarbij autentieke details bewaard zijn gebleven, of in ere zijn hersteld. Het voorhuis, achterhuis en rustico zijn verbouwd en ingericht voor verschillende groepen huurders Maar ook het totale complex is met zijn 33 bedden in 14 slaapkamers interessant

Karakteristiek gegeven is dat de kamers, zowel van het voorhuis als van het achterhuis, allemaal van buitenaf te bereiken zijn. Grote veranda’s. balkonades en loggia’s geven toegang tot de slaapkamers, woonkamers en keukens. De geheel gerestaureerde rustico daarentegen, heeft een zoveel mogelijk ongedeelde ruimte, met slechts de badkamer en één slaapkamer compleet afgescheiden.

Op de foto hierboven (van vóór de afronding van de restauratie) zien we links de rustico, in het midden het achterhuis en rechts het voorhuis. De kromming is een perspectivische vertekening als gevolg van het monteren van drie losse foto’s.